Tuesday, February 26, 2013

Acar - Dare to be different

Oh yes...Acar  buah..gabungan tumisan  lazat dengan buah buahan yang di dikeringan juga di jeruk..one of my favourite  traditional pickled relish. Memasak acar ni makan masa berjam jam untuk membuatkan ia lebih sedap dan tahan lama, ramai kata acar ni lagi lama lebih sedap .
 
It is very seldom that we find acar being packed in such a way that it can be a gift. Being something that ramai orang suka makan ,I ima gine that it can also be a gift that your guest will really appreciate. Tak perlu follow the norm,dare to be different ,kalau benda sedap people are sure to like it..I know I would be very happy to get "berkat"acar from kenduri.....
 
 Sangat sesuai sebagai buah tangan untuk majlis Aqiqah , bertunang and even weddings...
 
Tradition can hardly go wrong and tekak orang melayu memang suka rasa pedas, manis, masin masam yang bergabung macam acar .
 
 So if you are still looking for a difference in your gift to your guest...try acar buah...you will be so glad you did....  
 
 
Packed in glass jar beserta pouch organza bertali untuk tetamu senang nak bawak
 

Pack in a plastic container untuk penjimatan kos, than pack dalam pouch dihiasi riben & tag terima kasih..


Friday, February 22, 2013

Taking A Break- Istanbul ....Aku datang!!!

Masa kerja dengan company, good performace akan dibayar bonus , ada kenaikan pangkat , naik gaji dan macam macam lagi as an acknowledgement that I am being appreciated..hmm...Hakikat sebenarnya.....more responsibility..less time for family dan diri sendiri....huhu..
 
Anyway, bila kerja sendiri .....mesti lebih hargai and reward diri....kerja kat rumah ni berkali2 ganda lebih mencabar tau... multi tasking...its hard work dan  mana nak ada tidur waktu siang  like most people would imagine.
 
So annually now , I will have a target untuk achieve something and later ada reason to reward myself ...and how do I reward myself?.....Pack my bags, jump on a plane and holiday...yippieee...
 
I have travelled the globe since umur 3 tahun when my parents studied in the states so I guess ..travelling has always been in me  and will continue to do so selagi ada rezeki ...
 
This time it is-Istanbul....Yup Istanbul Aku datang..( nak tengok khazanah Islam di Blue mosque)....followed by the real reason for my journey....Umrah.....It has been 3 years since my  Hajj in 2010 ...So here I am packing my bags again with dear hubby, 16th year old son and beloved daddy for this spiritual journey....
  
 
 


CST delivered a total of 4270 cake in jar for the past 12 months ..Fuhh..penat but enjoyed every bake........so who says duduk rumah  tak boleh  buat duit.?!!...haa tu tak masuk cookies in jar lagi...which is more than 5000 jars...other bakes??!..hehe ( Be remided of the hardwork ya dan karenah worker yang pelbagai)....but well it paid off....tak yah masuk MLM pun nak buat duit ....baking ni sah sah rezeki masuk bersih tak ada syubahah.....wajib pastikan penyediaan makanan mengikut piawaian Halal Taiyibbah...buat kerana Allah...tak boleh compromise bahan..

And before I go....feast your eyes on these super yummy peanut butter jelly cookies....

 


Monday, February 18, 2013

New Addition - Sweet Hamper

 
The idea of doing hampers actually came up following my own frustration on the quality of contents dalam hamper yang dibeli di supermarket. A lot of things that they put in there are stuff that we hardly heard of not to mention some of them we don't actually favour...and isn't that a waste.
 
The basket of goodies is suppose to make one smile with joy not wonder...apa benda ni?..sedap ke?..product negara mana ni?...
 
Now..imagine bringing a gift as charming as this one here  for a newly wed , a beloved friend, a client , a couple with a new born baby...and the list goes on...How would you feel receiving one yourself?..suka kan?!!


Something like this ranges between RM100- RM150 with all goodies yang berjenama dan  berkualiti..However I can adjust the box /basket according to your budget from RM60.00 onwards.... 










Sunday, February 10, 2013

Brownies - A delectable versatile gift


Brownies is said to have been a cake that was made by mistake,its like a cake bantat... It is dry on the outside yet chewy and moist in the inside...hmm sounds a little like macarons ya...cuma tak  cute macam mac...The are so many ways to have your brownie, ada yang suka letak cheese  cuma tak tahan lama max I tried simpan at room temp 5 days, chop chip can last up to 10 days ...some like to have various nuts with it...( I LOVE )...and some likes it simple with just that rich chocolate taste bursting in each bite....yang ni all time fav untuk wedding door gift....so it is up to you really how you want your little brownie to be...
 
Slide Box berukuran 10x 6 x3 ni sesuai untuk isi brownie....cantik...
 
Rasa yang kaya chocolate....( Resepi di bawah )...


Tetamu mesti suka dapat something as cute


Resepi Choc chip brownie ( utk dulang 12x12inch)
 
(a)
250gm butter
300gm chocolate
300gm sugar 
5 eggs ( gred A) - masukkan last sekali bila all has melted and mix to combine...
 
All melted / double boil
 
(b)
250gm flour
1tsp salt
2 tsp vanilla
1tsp baking powder ( boleh leave out kalau tak nak brownie cakey but all chewy)
2tbsp cocoa powder
200gm choc chip ( last sekali nak kasi sebati jer, you don't want to melt them)
 
Masukkan (b) dalam (a), tuang dalam baking tray and bakar for 20min @ 150C....jangan lama sangat ....unless you want a dry brownie...