Friday, December 28, 2012

Fail proof cookies - Yes you can

This post is in response to request from my earlier customers  yang pada awalnya order cookies untuk doorgift majlis,later  come back to me nak order lagi untuk makan sendiri  , nak hadiah kat orang and mcm lagi.  .Some are even willing to travel from Kelang to Ampang just to collect cookies...hehe
 
Whenever I am not tied down with other pre orders and family commitments In Shaa Allah boleh buat. Just love making cookies as they are so easy to buat dalam pelbagai versi....provided you have resepi yang sedap as the base..
 
Sharing with you one of the resepi yang dah hafal, there is no secret lah...this is era informasi...and ada berjuta resepi kat alam maya ..pilih jer...cuba and kalau suka keep it...
 
Ok this resepi so far boleh guna untuk apa2 cookies you have in mind, be creative , boleh letak kelapa kering , pelbagai jenis kacang , raisins , M&M chocolate or  anything you can imagine...
 
( Bahan A)
250gm butter ( sebolehnya jangan ganti dengan margarine walau lebih murah)...
1 biji telur
1 tsp vanilla
 
( Bahan B)
200gm tepung gandum
100gm tepung jagung
200 gm brown sugar ( gula putih pun boleh ...no problem cuma lebih manis dr brown sugar)
1/2 tsp bicarb soda ( campur dengan qty sama air panas....for that crisp)
* Cocoa powder ( optional)....letak banyak jadi dark...letak sikit ok..tak letak pun boleh...
 
( Bahan C - Add On )
Kacang / raisins or apa2 you nak letak...sukatan suka hati...boleh lebih...boleh kurang..no problem....tabur choc chip banyak mana nak...( I love this part...)...
 
 
How:
Adun ( A)....campurkan (B)....masukkan (C)....( simpan dalam fridge 1 jam )
Bentuk2 kan ikut size suka hati...
Kalau kecil macam Amos cookies ( bakar 15 min @ 125C)
Kalau buat yang besar tambah masa to 20 min..suhu sama....Happy baking....
 

No comments:

Post a Comment