Friday, August 17, 2012

Selamat Hari Raya - Crispy Peanut Butter cookie

Biskut is benda wajib for Hari Raya. Awal Ramadhan I have made a pledge that I tak nak buat commercial baking and only commit to those orders which I have agreed to take much earlier. 

However atas dasar persahabatan I had to bake , ada kawan yang cakap suaminya suruh dia minta resepi my cookies yg I made for their open house a few weeks before and make them for Raya but she too malas nak buat beli lagi senang , another said her daughter wants only home made cookies tak nak cookies orang jual kat kedai ( yg jual kat kedai tu pun banyak homemade juga tau)...and macam2 lagilah ....so kena bakinglah juga...yesterday morning ( 3 hari  nak raya ni)  another friend call cakap 2kg balang yang order hari tu dah habis ...tak sempat buat untuk raya nak order 4 balang lagi nak bawak balik kampung ...boleh???...bayar lebih pun tak apa ....Ahak....oh tidakkk ...tak boleh sayang...saya nak raya juga....I kasi resepi je boleh?!! ..I personally am in love with her  SMEG  oven....my to have list soon...hehe ( had the opportunity of teaching her  how to make macarons  both French & Italian method  in the warmth of her stylish modern kitchen)...

Anyway  in respond to the request ..I am sharing the recipe I used for my peanut butter jelly cookies yang menjadi kesukaan ni . Adapted from buku -Cookie Heaven by Deborah Gray .

80gm peanut ( I change to almond nib ...lagi sedap )
115gm butter 
150gm brown sugar
1 tbsp jam ( any flavour you like ...I like rasberry )
115g peanut butter
1tsp vanilla
1 egg beaten
170 plain flour
2 tsp baking powder
1 tsp bicabonate soda ( mix in 1tsp hot water ) - for a light and chrispy cookie...

Buat senang sangat... beat all the bahan basah ( telur, butter , peanut butter , vanilla ) - masukkan bahan kering ...gaul and bentukkan...tak ada mixer pun tak apa ....nak sebati jer...mesti jadi punyalah....kalau tak jadi...then forget about baking anything ...ni benda paling senang nak buat ,my 7 year dter  baked them herself for her teachers...So happy baking and Selamat Menyambut Syawal...semoga dipanjangkan umur untuk bertemu Ramadhan seterusnya....sob sob...


Salam Aidil Fitri....



The bottom part of the cookie is similar to Amos's....the secret.?...I don't know!!!

When it turns out like this.....you know you have a perfectly crispy cookie...yumm

No comments:

Post a Comment